2009. nov. 20.

Az ellenforradalom a helyére kerül, ugye?

Úgy látszik, hogy a Jobbik, mint az ország soron következő, magának helyet követelő jobboldali pártja, egy régi hagyományt igyekszik azzal újra meghonosítani, hogy megünnepli a magyar ellenforradalom győzelmének egyik szimbolikus tettét; Horthy Miklós és csapatainak a bevonulását Budapestre. Annak idején ez a tett egy új korszak kezdetének bizonyult, amelyről akkor még különbözőképpen gondolkodtak az emberek, egy viszont biztos; egy forradalmi és törvénytelen korszaknak a végét jelentette, és egy új nemzeti egység reményét is. Míg az első megvalósult, a másikban jelentős csorba esett, amely rányomta a kormányzóság egész idejére a bélyegét (Boldog Károly király restaurációs kísérleteinek a megakadályozása). Az esemény ünnepléséből egy kisebb Horthy-kultusz is lett, szerencsétlen módon (mondjuk a kommunisták pártocskáinak is száma erősen 100 fő alatt volt 24 évig).

Ennek ellenére az eseményen van mit ünnepelni és a háború óta hiányzik egy olyan magyarországi politikai erő, amely újra a magyar jobboldali hagyományba illesztené a győztes magyar ellenforradalmat, annak megfelelő kombattáns szellemiségével, illetve valós tartalmával, így tehát ez a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő és reménykeltő. (Más - de nagyon is fontos - kérdés, hogy a felszólalok jelenleg nem hordozzák az eredeti esemény fontosságának megfelelő minőséget.) Ha azt nézzük, hogy jövőre ez a párt azért száll harcba, hogy a harmadik vagy második erő legyen Országgyűlésben ebben a respublikában, akkor talán van arra esély, hogy a magyar politikai hagyomány és gyakorlat kiteljesedik egy kicsit. Nem kell magyarázkodni, ha valaki mondjuk Horthyra mutat, mint példára és talán következetes lesz ez a "mutatás is". Horthy Miklós kormányzó tiszteletének biztosan helye van a magyar konzervatív és jobboldali politikai palettán, persze csak úgy, hogyha lehet róla pro és kontra értekezni , ostobaságok és értelmetlenségek helyett. E mellett pedig talán a magyar ellenforradalom eredményeiről és olyan nagy alakjairól is szó lehet végre, mint Sigray gróf, Lehár báró vagy éppen Ostenburg-Morawek Gyula, a helyett, hogy a jobboldalnak az 1945-49 közötti korszakban kelljen csak egerészni. Egyszerűen az ellenforradalom a helyére kerülhet talán ebben az országban, ahol még mindig meg kell ünnepelni a "felszabadulást" (amelyet még a Vörös Hadsereg sem hívott így, hanem csak megszállásnak), van Tanácsköztársaság emlékszobrunk, rendes koszorúzással (köpőcsészét ide!), Károlyi szobraink és köztereink vannak (az Ég nem szakad rá!) és Tildy hidunk (mit is kötött össze ez a jó ember annak idején?).

Óhajunk egyszerű és őszinte tehát; az ellenforradalom legyen eleven, felvállalható, beépíthető, gyakorolható magyar politikai hagyomány. Talán arra is esély van, hogy a nemzeti radikalizmus megtalálja a valós gyökereit 1919-1920 eseményeiben, amikor egy konzervatív hatalmi elitnek hozta el a hatalmat, eredeti államformánk helyreállításával. Nem lehet ugyan kétszer ugyanabban a folyóba lépni, a helyzet ma egészen más, de a hiányosság több, mint hatvan éve permanens.

37 megjegyzés:

Reina Nicolasa írta...

Az embereknek általában az első lépés eljutni Horthyig. Onnan jussanak el IV. Károlyhoz is és minden ok.

DGY írta...

Örülök ennek az írásnak, úgyis mint egykori vérbő legitimista, manapság pedig hitvalló monarchista. Fontos meglátni, hogy mindaz, ami megközelíthető egyáltalán a mai magyar embereknek, az maximum Horthy, ez azonban a királyság szempontjából nagyon fontos lépés volna. IV. Boldog Károly szerepe fontos és kell, hogy valakik vigyázzák a lángot, de még fontosabb, hogy egészében lássuk és láttassuk a Magyar Királyságot, ehhez pedig a széles kapu Horthy Miklós személye, a helyes kontextusban. Perspektíva van ebben, egy lehetőség azt gondolom.

Csabrendeki írta...

A gond - szerinem - ott van, hogy mindez a Jobbik kuruc szellemiségével nyakon öntve jelentkezik. Ennek két következménye van: 1) eleve fellép egy történelmi torzítás is - hiszen Horty monarchizmusa egyrészről elég gyatra volt, másrészről semmiféle hangsúlyt nem kap személye általános megítélésében; 2) ne felejtsük az aktuálpolitikai színezetet sem, ami bizony elég erős, és jelen esetben nem a monarchikus restauráció, hanem pusztán a maszop-kormány leváltása irányában hordoz üzenetet, vagyis a köztársasági államformát semmilyen módon nem kérdőjelezi meg. Viszont éppen ezáltal az ünneplés pártrendezvénnyé és propagandává silányul (igaz, az eredetinek is lehetett némi ilyen íze), ami megint csak azt eredményezi, hogy ebből rendszeres, az egész nemzetet megszólító ünneplés sohasem lehet (legalábbis, amíg ez marad a kiindulási alap).
De persze én örülök az optimizmusotoknak. :D

Unknown írta...

Csabrendeki: Egyet értek veled.
Amiben reménykedhetünk, hogy 2010ben már a fidesz is csatlakozni fog ehhez valamilyen szinten.
Az biztos, hogy most csak a Jobbik az, akinek van elég mozgósító ereje, a megemlékezés megszervezéséhe, és "meg is engedheti magának" ezt.

Parsifal írta...

Kétlem, hogy a FIDESZ csatlakozna, ami tökéletesen érthető is.

A FIDESZ sem rúghatja föl hazánk jelenlegi "jogszociológiai" szempontból (többségi konszenzus) elfogadott közjogi és nemzetközi jogi helyzetét.

1989-nek 1946. a megalapozása.

Európában a valódi, szerves konzervatív politikát diszkreditálták 1945. után, mivel elsődleges bűne a "harmadik utas" kísérletekkel való szimbiózisa volt. (Az egyéni hősködés, és korán sem általános passzív rezisztencia nem sokat dobott ezen.) Spanyolország és Portugália kivétel volt, de az elszigetelődést (minden egyéb pozitívum mellett), illetve a "tűrt" állapotot ők is megszenvedték.

A FIDESZ "demokratikus" párt eszmeiségében és gyakorlati politikájában. Hogy retorikájában, vagy a holdudvarához tartozó ideológusok (ha tetszik politológusok) körében találhatóak valódi konzervatív elemek, ez mit sem segít a dolgon.

Gyakorlati szempontból a jobboldal sehol sincs Európában hatalmon, 1945. óta nem talált magára.

Ez persze önmagában is bizonyíték arra, hogy a politika a lehetőségek világa. Ez önmagában nem a FIDESZ hibája. Nem lehetséges nemzeti, csak kontinentális szinten kibontakozás.

Ha az USA a Szovjetunióhoz hasonlóan összeomlik, akkor lesz lehetőség egy európai kibontakozásra. A külső (s immár belső) veszély megint össze fogja hozni az európaikat, jobban a kultúrájára fog találni szélesebb (persze nem "mélyebb") körben is.

Akkor megszűnik az USA 1945. óta tartó gyámkodása, Kína, India és Oroszország, valamint az iszlám mint külsődleges nyomásgyakorló hatalmak föllépnek, de a történelem "nagy esélye", a vákuum (ami 1920. óta nem állt fönn) esélyt ad az önálló, kontinentalista európai politika kibontakozására.

A felelősség az, hogy ezt a természetjog és a katolikus keresztény vallásból eredő társadalmi tanítás vonalán bontsuk ki.

Ezt a folyamatot katalizálhatja az esetlegesen bekövetkező energiaválság, amelyen az egész jelenkori technikagazdálkodás fölépül.

Nobilis írta...

No,mi van.Ottó trónörökös születésnapját nem is ünneplik a monarchisták?

Ultrajobber írta...

Csabrendeki,

igaz ugyan, hogy a Jobbikban domináns a Horthy kultusz, de azért nyomokban föllelhető még:

-a Gömbös Gyula tisztelet,
-a Prohászka Ottokár tisztelet,
- a Wass Albert tisztelet,
- és a gróf Tisza István tisztelet is.

Petrus Augustinus írta...

Most jöttem a rendezvényről, hát nem ájultam el. Egyrészt az a szerencsétlen Novák Előd meg a felesége jegyezte az egészet, külön meg is jegyezte a csávó, h ma van neki az egy éves házassági évfordulója (biztos ezért nem nov. 16-án tartották az egészet). A 'Magyar Királyság' szóösszetétel egyedül Murányi Levente beszédében nyert említést, de kb. a monarchista gondolat az ennyi volt.

Aztán még a Novák mondott három mondatot arról, h mindent vissza kell nevezni arra ami volt, Horthy Miklós út stb., majd megjegyezte, h a Goldmann György teret is "A PETŐFI HÍD" budai hídfőjénél vissza kéne nevezni vitézek terére. Hát nem esik le neki, h az a híd is Horthy Miklós híd volt? Arra persze hiába vártunk, h a Ferenc József hídról, rakpartról és térről (Szabadság, Belgrád, Roosevelt) említést tegyen.

Azt már meg sem említem, h Kossuthot is fölhozták pozitív példának, mert a tisztelt monarchistákat még föl kell locsolni.... :)

Névtelen írta...

Nagy csapás ez nekünk hogy a lumpen csőcselék most éppen a jobboldali örökségünk nevében hőzöng az utcákon és *urvaanyáz most éppen Horthy nevében. Akinek nemes erkölcseitől és életfelfogásától mi sem állt távolabb mint ez a csőcselék. Azért várom már a jobb oldali kormányt mert akkor majd átmásznak balra és Karl Liebnechtet égetik meg Rosa Luxemburgot.

Nobilis írta...

Kedves Névtelen,
a csőcseléknek mindegy,kell valamilyen ellenségkép. Ha majd a jobboldali politikusok nem akarják,hogy átvándoroljon a csőcselék a másik oldalra,akkor összebarátkoznak a ballal és előveszik közösen a zsidókat,cigányokat,szemüvegeseket,bajszosakat,hosszú hajúakat vagy 170cm-nél magasabbakat... Ellenségnek mindig kell lennie...

Csabrendeki írta...

@ Ultrajobber
Van ott minden. Tisztelettel kérdem: hogy jö össze egymással a Kossuth-, Petőfi-, Wass-tisztelet (csupa ádáz katolikusgyűlölő) a Prohászka-tiszteettel? Továbbá: jellegzetes módona Mindszenty-tisztelet már nem merül föl...

@ PHJ
A probléma ott van, hogy Horty túl ellentmondásos figura ahhoz, hogy közös nevező lehessen. Ahhoz egy sokkal elvhűbb, tisztább és konkrétabb "ideológiával" rendelkező személyiség kellene.

Ultrajobber írta...

Ahogy PHJ is mondja, tömegdemokrácia van. Még egy ideig.

De a baj már a Horthy rendszerben is ott volt, sőt, már az előtt is.

A pártoskodás, a pártokra szakadás.

Megint csak Spanyolországot tudom fölhozni pozitív példaként, ahol nagy szerencséjükre volt egy Miguel Primo de Rivera, egy José Antonio Primo de Rivera, és egy Franco tábornok.

Csabrendeki írta...

@ PHJ
Azt hiszem félreértettél. Hiszen épp én érvelek gyakran amellett, hogy nem szabad totálisan elutasítanunk a demokráciát, hiszen azzal csupán csigaházainkba vonulunk vissza. (És egy keresztány monarchinak mindig van valami "felülről jövő demokratikus" jellege (inkább humanitas-ról kéne beszélni ez ügyben) - de ez most mellékes).
Viszont nem biztos, hogy a monarchizmus és a modern "jobboldal" közös nevezőjeként szerencsés Hortyt megneveni. Sőt: abban sem vagyok biztos, hogy szükség van ilyen közös nevezőre. Az, hogy a Jobbik soraiban jelentkezik nemi koordinálatlan, definálatlan és főképp kimondatlan "vágyódás" a Királyság felé, egyáltalán nem jelenti, hogy egy monarchista bármennyire közös alapon állna az "átlag-Jobbikossal". Ne felejtsük azért, hogy azokban a körökben a "Habsburg" szitokszó.
A baj forrását ott látom, ha a monarchizmust "leszűkítenénk" a jobbos "célcsoportra". A monarchista magatartásában mérsékelt (megfontolva haladó), világos és nem populista elvekkel rendelkezik - ezek a jellemzők nem éppen jellemzők a modern "jobboldalra". Sőt - durvát mondok - lelkialkatában rokonabb egy mérsékelt liberálissal (alapelveiben persze nem!). Számtalanszor tapasztaltam már, hogy liberálisokat, sokkal könnyebben meg lehet győzni, sőt, a Királyság eszméje felé terelni, mint megkövesedett nacionalsta előítéletekkel bíró "jobbosokat". Ezért mondom, hogy tévedés a Jobbik felé orientálódni. Még akkr is, ha zavaros hablatyolásaik közben el-elejtenek egy egy szót, mely számunkra is szimpatikus lehet - ugyanis 1) ők teljesen mást értenek alatta, 2) minket is könnyen puszta "szélsőjobbosnak" néznek.

Csabrendeki írta...

Kedves Névtelen,
bevallom, én azért Horty nemes erkölcseiről nem vagyok meggyőződve... de lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan.

Csabrendeki írta...

@ Ultrajobber
Nos igen... egy amerikai mondás szerint: ahol két magyar van, ott három párt... ha belegondolsz, már az államalapításkor, de legkésőbb Szent István király idejében mi már nagyon is értettünk a pártoskodáshoz. A kuruc-labanc szembenállás idején pedig már oda is eljutottunk, hogy aki labanc, az nem is magyar.

Ultrajobber írta...

Ennyit a pártokról:

http://jovonk.info/2009/08/22/czike-laszlo-rendszervalto-szabadkomuvesek

Csabrendeki írta...

@ PHJ
Éppen ezért ódzkodom a egy pártszínekben újragondolt Horty-ünneptől.
A királyság integrál - abszolút módon egyetértünk! Ezért nem szabad bizonytalan hitelességű, vagy többértelmű történelmi személyeket még "közös nevezőként" sem használni. Nem szabad félreérthetőeknek lennünk.
(A "nemzeto radikális" megfogalmazásban is egyetértünk - nem volt véletlen a jobboldal szó esetében használt idézőjel.)

Persze lehet, hogy csak túlaggódok, vagy túlérzékenykedek valamit - ez esetben elnézést kérek -, de úgy éreztem a szavaidból kicsengő optimizmus ez esetben alaptalan.

Baráti üdvözlettel:
Tamás

Nobilis írta...

http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_11_23_a-koztarsasag-nem-adja-vissza-az-egyhazak-foldjeit

Ez a téma is megérne egy posztot. Habár,ha az egyházi földeket visszaszolgáltatnák,akkor a többit is vissza kéne...

Alan Breck Stewart írta...

Ez a "Hogy ki a zsidó azt én döntöm el" by Göring attitűd nagyon tetszik. :-) A Habsburgok is zsidók, már Horthynak is nagy az orra, egyszer vitatkoztam az index fórumon egy nácival aki szerint a nyilasok is zsidók voltak és csak lejáratták a szélsőjobbot.

Nobilis írta...

te is zsidó vagy. PHJ meg egy rabbi :)))

Egyszerűen nem értem ezeket az embereket,vitatkozni nem érdemes velük,mert nem hallgatnak meg.Ha te nem hallgatod meg őket,akkor zsidó vagy. Egyszerűek,mint egy marék mazsola.

Ultrajobber írta...

Bocs, szerintem itt tényleg csak arra céloznak, hogy Horthynak egy kicsit nagyobb az orra az átlagnál.

Szóval nem az átlagos mindenki zsidó szisztéma alkalmazása áll fenn.

Bár én ideológiailag képzetlen vagyok ugyan.

Alan Breck Stewart írta...

Kedvenc rémregényírómat Howard Philips Lovecraftnak hívják. (biztos ismeritek) most olvasom az életrajzát. Azt írja, hogy ...atista, ókonzervatív, rajongó romantikus stb a 30-as évek amerikai közegéből. Időnként roppant provokatív fellépésekre ragadtatta magát, mint például a Függetlenség Napján egy Washington-emlékmű előtt nyilvánosan éltetni kezdte a királyt és a brit birodalmat. Na azt megnéztem volna!! :-)

Alan Breck Stewart írta...

Elnézést, az előbbinek az angolok és királyaik topikba kellett volna kerülnie

Parsifal írta...

Ez a "Hogy ki a zsidó azt én döntöm el" by Göring attitűd nagyon tetszik. :-)

Ez egy tipikus urban legend.

Ezt arra értették, hogy egyik legtehetségesebb tábornoka, Erhard Milch "elsőfokú kevertvérű" (Mischling Ite Grade) volt a nürnbergi törvények szerint, azaz vérségileg félzsidó volt.

A Bismarck nehézcirkáló kapitányának adjutánsa (Paul Ascher) is ebben a helyzetben volt.

A nürnbergi törvények szerint, ha valaki "elsőfokú kevertvérűként" magát németnek vallja, nem tagja a zsidó hitközségnek, nincs zsidó felesége, akkor nem számított zsidónak.

Több százezer ilyen katona volt a német hadseregben.

Brian Mark Rigg (Kansasi Egyetem) tanulmánya:
http://www.kansaspress.ku.edu/righitpix.html

Különítményes írta...

Ehh. Ehh és 3x is ehh.

Kicsit elegem van az itt hozzászólogató, mélyen tisztelt társaságból. Kezdjük annál a pontnál, hogy "csőcselék". Jól olvastam? Tán' egy követ tetszenek fújni a jelenlegi regnáló politikai elittel? Aki elégedetlenkedik, az csőcselék. Csőcselék volt '56-ban, csőcselék ma is.

'56-ban sem a gazdag, tanult, művelt, okos réteg fogott elsősorban fegyvert, hanem a kőkemény munkás, szegény, csőcseléknek nevezhető réteg.

2006-tól is ők vannak többségében az utcán, bár akad közöttük nagyon jól szituált is, és legtöbbjüket a hazaszeretete hajtja és a változtatásnak az igénye.

Ez a csőcselék nem a fotelből osztja az észt, hanem kimegy a rendőrsorfal elé, tiltakozik, felvonul. Ami egyáltalán nem balhé és jó buli.Aki ezt állítja az nincs tisztában a realitásokkal, ugyanis senkinek sem jó poén, ha megverik a rendőrök, elviszik, pár napot benntartják, és utána olyan pert kap a nyakába, hogy attól koldul és rosszabb esetben még le is ültetik pár évre, közben a munkahelyéről azonnal kirúgják, azonnal nbh-s megfigyelés alá kerül ésatöbbi. Ez nem jó vicc. Ez bátorságot igényel. Azt a bátorságot, amit az ide irkálók többsége soha nem fog érezni magában, és inkább könnyebb csőcselékezni.

Persze, tudom, hogy vannak köztük egy kis százalékban valóban nem oda illő arcok. Ez van. De ha már szerveztek bárminemű kültéri rendezvényt az itt hozzászólók - biztosan, hiszen olyan jól tudják a dolgokat-, akkor tudhatják, hogy az vonz mindenkit és mindent és nem olyan egyszerű azt a helyszínről megvalósítani, mint a kényelmes, meleg szobában monarchistáskodni.

Na, de hogy mit is ért el ez a csőcselék? A buzivonulás nálunk nem állami ünnep, mint tőlünk nyugatabbra, hanem tavaly sikerült megakadályozni, hogy a Hősök terére benyomuljanak, megszentségtelenítve azt. Idén pedig olyan ketrecben voltak kénytelenek vonulni, hogy senki sem láthatta a férgeket.

Ugyanilyen okból nem jönnek ide a bevándorlók sem, mert elszabadulna a pokol, és jogosan, mert nem akarom, hogy a gyerekeim majd drogos négerek között menjen iskolába,és nem akarok mecsetet, nem akarok pakikat, én KERESZTÉNY, FEHÉR EURÓPÁT AKAROK.

A "csőcseléknek" köszönhető, hogy Sólyom és a többi republikánus majom kénytelen egyedül koszorúzgatni minden ünnepségen, a nyilvánosság kizárásával, mert épeszű politikus már nem mer kiállni a tömeg elé.

A TV-ostromnak köszönhetően a spanyol, német, és a nyugat-eu összes hazafias szervezete felszabadító csapatként tekint a magyarokra és ide jönnek tanulni az ellenállást.

Igen, milyen minőségi színvonalon szólaltak fel a szónokok. Basszus, miért nem szólalnak fel akkor Önök? Miért nem szerveznek maguk, nagy monarchisták valami ütős monarchista rendezvényt? Vagy könnyebb a fotelből kommentelgetni? PHJ-n kívül senki semmit nem tett le körülbelül az asztalra. Egy-két halovány blog, meg mindenki csak a kommentelésig jut el, gratulálok, de mást lehet fikázni.

Lehet fikázni a Jobbikot, de ha tetszik, ha nem, jövőre legalább 30 képviselőt bejuttat a parlamentbe. 2010-ben, mikor tőlünk nyugatabbra fehér emberrel alig találkozni már és templom sincs csak mecset. Ez az eredmény és ez reálpolitikailag csoda. Nem monarchista valóban, de így is kemény, egyébként meg lóf.szt sem tudnak az ide beírók a Jobbik vezetésének valódi ideológiájáról...

Csabrendeki írta...

@ PHJ
:) már gondolkodom valamin... szólok, ha megérik.

@ A.B. Stewart
aha, a Habsburgok zsidók... a hülyeségnek tényleg nincs határa. (v.ö.: II. Fülöp Spanyolországban, bécsi Lipótváros története). Ennyit erről.

@ Különítményes
Aha. "Fehér", "keresztény"?
Mit értesz "keresztény" alatt? Vallási elkötelezettséget, vagy valami rosszul meghatározott "faji" hovatartozást? Gyanítom, utóbbit. És nem arra gondolsz, hogy minden iskolában legyen kötelező hitoktatás.
Vedd már észre, hogy ostobaságokat beszélsz.

Ultrajobber írta...

PHJ,

tudnál nekem mondani valamit arról, hogy Horthy állítólag Homo Regiussá nevezte ki "44 szeptemberében Dálnoki Veres Lajos vezérkari tisztet?

(A Regnum fórumán olvastam.)

Ez hogy volt lehetséges?

Tudomásom szerint királyi helytartót csak a király nevezhet ki, a kormányzó nem.

A kormányzó csupán kormányzóhelyettest jelölhet a nemzetgyűlésnek, és ugyanígy, pl.: ha lemond, akkor utódjelölési joga van a következő kormányzó személyére nézve.

Erről szinte sehol nem találok információt, pedig úgy gondolom, hogy azért elég fontos dolog, hogyha tényleg történt egy ilyen dolog.

Előre is köszönöm!

Csabrendeki írta...

@ PHJ :D Szeretném megadni a módját...

@ Ultrajobber - tudtommal a "kormányzóhelyettes" is közjogi képtelenség, hiszen a kormányzó maga is helyettes (a királyé). Az utána következő tisztség pedig a nádor. De mind a kormányzónak, mind a nádornak csak a király akadályoztatottsága ill. távolléte alatt van hatalma.
Tévednék?

Ultrajobber írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ultrajobber írta...

Csabrendeki,

a kormányzóhelyettessi poszt azelőtt valóban elképzelhetetlen lett volna, ez csak a Horthy korszak különlegessége, absztrakciója, bár megértem, mi volt vele a szándéka az idősödő kormányzónak: "egyfajta alkirályként" segítené őt az általa jelölt személy.

De ez legalább becikkejezett törvény,na persze ez csak olyan provizórikus, ad-hoc fajta, hiszen egyetlen, Horthy korszakban alkotott törvényen sem szerepel apostoli királyi szentesítés.

De amit legutóbb megtudtam,Horthynak Dálnoki Veres Lajos Homo Regiussá (királyi helytartóvá) való kinvezéséről, amiről úgy tudom, semmilyen becikkelyezett törvény nem született, viszont az említett személy életrajzában valóban szerepel a cím, nagyon is érdekelni kezdett, hogy hogyan is volt ez.

Állítólag Horthy selytette, hogy őt a németek le fogják tartóztatni, és egy megbízható emberre akarta ruházni a hatalmát.

Egy új kormányzóhelyettes választás már lehetetlen lett volna a német megszállók jelenléte miatt, így ehhez kellett nyúlnia a kormányzónak.

Szóval ez lehet az indok,bár jogalapot egyáltalán nem látok hozzá.

Ultrajobber írta...

Egyébként nagyon várom a posztot Ottó "44-es külföldi államfőiségéről.

Ultrajobber írta...

Amit még a kormányzóhelyetteség intézményéről érdemes elmondani, az talán az, hogy ha jobban megvizsgáljuk a Horthy rendszert, akkor azt láthatjuk, hogy ez valóban egy eltőbb rendszer a korábbi állapothoz képest, annak egy "lightosabb " változata.

Van benne a korábbi monarchikus elemekből, az alkotmányos királyságból(1848-tól), és van benne valami parlamentáris köztársasági elemekből,(ahogyan azt talán Antall Jóska írta, és ami miatt Zétényi a Szent Korona Tan republikába való átültetésén variál.)Egyfajta elegy, Horthynak köszönhetően.(Bár nekünk megvannak a -nem eléggé kihangsúlyozott- ellenérveink.)

Tehát a Horthy rendszer másfajta irányba mutat, mint például a Franco rendszer spanyolországban, ami nekem leginkább az abszolút, és teokratikus monarchiára emlékeztet.

Mindezt annak ellenére, hogy Magyarország államformája hivatalosan királyság volt akkor,
mégis a kormányzóhelyettesi poszt létrehozása engem is egy elnöki köztársaság közjogára jobban emlékeztet.

Bár a létjogosultságát nem vonom kétségbe.

Ha áttérnénk a királysági államformára, többen támogatnák a kormányzóság felújítását, egy őt ellenőrző kormányzóhelyettes kinevezésével vagy választásával, ezen okokból, mint egy király trónra ültatését, nagyon úgy néz ki.(Ezt Hunhíres fórumkommentekből gondolom.)

Alan Breck Stewart írta...

A könyv megvan nekem méghozzá dedikálva. És nem is a szerző dedikálta, hanem a főszereplő (és felséges felesége). Igyekszem hétvégén digitalizálni. Phj kösszi a könyved megkaptam + megszereztem a Boroviczény féle könyvet is: Király és kormányzója. (hip hip hurrá!!)

Alan Breck Stewart írta...

http://www.vatera.hu/kepes_kronika_1922_junius_4_153081512.html

Megszakad a szívem. Ez a csak IV. Károllyal foglalkozó különkiadás, kizárólag máshol nem látható fényképeket és visszaemlékezéseket tartalmaz (köztük Mikes János szombathelyi püspökét és Csernoch János hercegprímásét)
Ezennel körözést adok ki a fenti kiadvány után, könyvtár címe is érdekel.

789 írta...

Miért fogják a Jobbik-ra, hogy jobboldali ? Hiszen baloldali, nemzeti szocialista párt.

A Jobbik weblaprol letölthetö kb. ötven oldalnyi pártprogram-izelitö láttán Kádár mosolyoghat a sirjában, hogy egy szélsö jobboldalinak kikiáltott párt húsz év után oda akar visszatérni és onnan akar újra elindulni ahol 89-ben az MSzMP abbahagyta.

Névtelen írta...

Nem értem... Miért baloldali?

Petrus Augustinus írta...

Jobbik, "a nép nevében" a "kis emberek pártja", szocialista program, demagóg nacionalista lózungokkal, kurucos retorikával. Mi kell még? Egy ilyen párt az 1945 előtti világban kb. az Egységes Párttól jó balra állt volna.