2010. szept. 17.

Magyar királyi főhercegi kripta MosonmagyaróváronEgy Magyarországon egykor nagyon népszerű, I. Ferenc Józsefhez feltétlenül, azonban Boldog IV. Károlyhoz nem annyira lojális magyar királyi főherceg, Teschen utolsó hercege Habsburg-Tescheni Frigyes, aki valaha a császári és királyi haderő főparancsnoka volt az I. világháborúban kriptáját nyitották meg a nagyközönség előtt Mosonmagyaróváron. Frigyes főherceg felesége Croy-Dülmen Izabella főhercegné azt tervezte, hogy fiát, Albert Ferenc főherceget (egyben magyar királyi herceget) a magyar királyi trónra segítheti (ezzel alkalmasint az általa nem kedvelt Zita királynénak akart konkurenciát teremteni, Ottó trónörökössel szemben). A tervnek, amelynek alapja az volt, hogy a Croy-Dülmen dinasztia a Turul-dinasztiához kapcsolódik, sohasem volt semmilyen realitása, annak ellenére, hogy Frigyes főherceg magyarországi népszerűsége és tagadhatatlan befolyása igen nagy volt, nem utolsósorban azért mert az I világháború után hazájának Magyarországot tekintette.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

off:
Micsoda eredeti ötlet csontvázakat adni nászajándékba!!
Lehet hogy VI. Pius szándékosan ásatta fel a római katakombákat potenciális ajándékok után?

Üdv
Sir Fidelius

admin írta...

Sztem nagyon is fenséges dolog. Gondolj csak arra kedves Fidelius, h András királyunk egyik legnagyobb eredménye a keresztes háborúban a ereklyék szerzése volt ;) E mellett ez egy szép, s meglehetősen gyakori szokás volt, hiszen a ererklyetisztelet gyakori dinasztiákban, Habsburgoknál főleg.

Alan Breck Stewart írta...

http://csepa.vaciegyhazmegye.hu/dok/Szeleveny_es_templomai.pdf

A "Habsburg kapcsolat" című fejezetben részletesebb betekintést nyerhetünk eme család múltjába és jelenébe!! is.
Fontos adat, hogy ez a család egyszerre Habsburg, ugyanakkor egy másik vonalon is az Árpádházból származtatja magát. (IV. István fiától, Marcus hercegtől)

admin írta...

Köszi a linket Mr. Stewart!