2012. júl. 3.

Velünk élő monarchizmus IV.

Közönséges halandó meglehetősen ritkán lép be ebbe a csodálatos épületbe. Pedig érdemes. Királypártiként csak kapkodnánk a fejünket. Szecessziós ólomüveg ablakokon nagy királyaink és szentjeink elevenednek meg. A falakon díszes emléktáblák hirdeti az alapítók és építtetők dicsőségét. József nádor emlékére a József főherceg emlékbizottság 1996 novemberében állított emléktáblán az alábbi idézet olvasható:

"A király az én fivérem, de ha jogaitok legkissebbjét megsértené, elfeledném a vérség kötelékét, hogy emlékeztessem magamat arra, hogy a ti nádorotok vagyok." /1802/
A díszteremben Szűz Mária életnagyságú szobra áll, fején korona, karjaiban a kis Jézus.

Kíváncsi vagyok tudja-e valaki, vajon hol készülhettek a képek?












2 megjegyzés:

Landsknecht írta...

A legutolsó képen a bal alsó sarokban az a jelkép nem egy körző és háromszög? Ugye nem az, aminek látszik? De lehet, hogy tévedek.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Vakok Intézetének nádor termében készültek a felvételek. Ha jól tudom tartozik hozzá egy középiskola is.

1826-ban József nádor karolta fel az intézet alapításának ötletét, de a jelenlegi helyén csak 1901-ben épült fel a mai épületük.

Ha az valóban szabadkőműves jel, akkor több mint megdöbbentő Ferenc József emléktáblája alatt, aki Magyarország kivételével az egész Birodalomban betiltotta ezeket a szervezeteket.