2013. dec. 30.

Az utolsó értékelhető politikai aktus Magyarországon


97 éve, 1916. december 30-án zajlott Magyarországon az utolsó ésszerű, magyar hagyományink, akotmányunk és törvényeink alapján zajló politikai aktus, IV. (Boldog) Károly király koronázása.


Jövőre is azon fogunk dolgozni, hogy még a mi életünkben megvalósulhasson a következő ilyen aktus.

Királyságot!

5 megjegyzés:

Menekülő Ló írta...

Nagy tévedés!
Először is Mátyás királyunk óta senkit nem koronáztak meg Magyarországon hagyományaink és törvényeink szerint, mert a négy feltétel azóta nem teljesült.
Másodszor semmi kifogásom a királyság ellen, lehet ez is egy alternatíva a mai magyar tömegkáoszban, de azt már nem tudom elfogadni, hogy egy Habsburgot dicsőitsünk, amikor a magyar történelem során a Habsburgok ártottak nemzetünknek a legtöbbet, nyíltan ki is mondták, mi a céljük a magyarsággal: kifosztani, megnyomorítani, gyarmatosítani, elvenni múltjukat, identitásukat, nyelvüket, és mindezek érdekében nagyon is sokat tettek.

Petrus Augustinus írta...

Súlyos tévedés. Az a 400 év, mikor a Habsburg és később a Habsburg-Lotaringiai dinasztia adta a magyar királyokat, több, addig nem látott fejlődési szakaszt hozott el az ország életében, e.g. III. Károly, Mária Terézia vagy I. Ferenc József királyunk alatt.

Másrészt a Habsburg-dinasztia legitim királyokat adott nekünk, egészen az ezeddig utolsó királyunkig, Boldog IV. Károly királyig.

A legtöbbet a nemzetünknek (ha lehet ilyet mondani) a függetlenségi lázadók és forradalmárok (Rákóczi, Thököly, Kossuth) és az őket istenítő, kuruc-plebejus történelemszemléletet nyomató áltörténészek ártottak.

Valamint ez egy legitimista blog, u.h. jobb, ha hozzászokik.

Menekülő Ló írta...

Nincs is semmi bajom az oldallal.
Inkább Habsburg monarchista ez a blog és nem legitimista (királypárti).
Lehet hangsúlyozni a Habsburgok "most már valamit adjunk is a rebellis magyarnak a kifosztásért" tevékenységét, de sajnálatosnak tartom, hogy a magyar uralkodókat háttérbe szorítják, mintha ők nem tettek volna semmit a magyarságért.

Kár, hogy elítéli II. Rákóczi Ferencet, akinek sikeres szabadságharca esetén ismét Árpád-házból származó magyar királya lehetett volna az országnak.

Sok sikert a tevékenységükhöz, de azért remélem, nem térnek vissza Magyarországra a Habsburgok semmilyen formában.

Márványember írta...

Márpedig a Habsburgok és a tőlük származó Habsburg-Lotaringaiak ereiben is Árpád-házi vér folyik, mert (1-10.):

1. IV. Béla Konstancia (1236-1287) nevű lánya, hozzáment a Rurik-dinasztiából származó I. Leóhoz Galcia és Volhínia királyához (1264-1301).

2. Első szülött fiuk: I. György (Yuri, 1252-1308), aki Galícia és Volhínia királya (1301-1308) volt.

3. Az ő Mária (1290-1341) nevű lánya, hozzáment a Piast-dinasztiából származó I. Trojdenhez Mazovia hercegéhez (1310-1341).

4. Második fiuk: III. Ziemowit (1320-1381), aki szintén Mazovia hercege volt.

5. Az ő második fia: IV. Ziemowit (1353-1426), aki szintén Mazovia hercege volt.

6. IV. Ziemowit második lánya: Zimburgis (1394-1429), aki hozzáment a Habsburg-házból származó II. Ernőhöz, Stájerország, Karintia és Karniola hercegéhez (1406-1424).

7. Első szülött fiuk: III. Frigyes (1415-1493), aki Róma Imperátora (1452-1493), a rómaiak királya és Asztria főhercege (stb.) is volt.

8. Az ő első szülött fia: I. Miksa (1459-1519), aki szintén Róma Imperátora (1508-1519), a rómaiak királya és Asztria főhercege (stb.) is volt.

9. Az ő első szülött fia: I. Fülöp (1478-1506), aki halála előtt nem sokkal Kasztília és León királya lett.

10. Az ő másodszülött fia: I. Ferdinánd (1503-1564), aki mint tudjuk Róma Imperátora (1558-1564), Magyar-, Cseh- és Horvátország, valamint a rómaiak királya és Ausztria főhercege volt. A folytatás közismert.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Menekülő Ló, ez egy hatalmas tévedés: "Inkább Habsburg monarchista ez a blog és nem legitimista (királypárti)."

Amennyiben a magyar trónöröklési törvény szerint az Anjou-dinasztia (vagy bármelyik másik) adná a törvényes királyt mi teljes mellszélességgel az ő trónigényüket támogatnánk - akár a Habsburg-Lotharingiai dinasztiával szemben is.

Minden jót! Remélem sikerült tisztáznunk ezt a félreértést.