2009. júl. 27.

Igenis megváltoztathatjuk a világot! – a Caritas in veritate alapján - ajánló

Korábban a blogon fordítással szereplő Érszegi Márk Aurél neve nem biztos, hogy teljesen ismeretlenül cseng a látogatók számára, hiszen a Miles Christi folyóiratban már egy remek elemzést olvashattunk tőle a XVI. Benedek pápa egyházkormányzatáról. Most a Szentatya legújabb enciklikájának társadalmi tanítása felett elmélkedik anyaportálunkon, a Regnum!-on, a Vatikáni Figyelő szerzője.

"A pápa katolikus, vagyis egyetemes, és elemzése-útmutatása is egyértelműen egyetemes. Nem csupán azért, mert minden jó szándékú embert meg kíván szólítani, hanem elsősorban módszere miatt. Tudniillik felülemelkedik az egyes gazdasági, politikai és társadalmi irányzatokon, illetve ideológiákon, hogy rámutasson arra, mi teszi egyedül lehetővé az igazi fejlődést, a békés és rendezett társadalmi együttélést, a közjó megvalósulását. S közben tulajdonképpen nem mond újat. Csak azt, amit az egyház kétezer éve hirdet, mert hirdetnie kell: az embert és a világot Isten teremtette és szeretetével vonzza magához; s csak akkor működnek jól a dolgok, ha ennek a hívásnak-hivatásnak megfelelnek.

Így hát a pápa kijelentheti például, hogy a piac, ráadásul a szabadpiac (!) jó, mert hozzájárul újabb gazdagság megtermeléséhez és széleskörű elosztásához, jólétet teremtve. Ugyanakkor rámutat, hogy a piac nem attól szabad, és nem akkor működik jól, ha nincsenek szabályai. Elsősorban erkölcsi szabályai, amelyeket a piaci működés minden fázisában be kell tartani. Ugyanez érvényes a többi gazdasági tevékenységre is: a befektetésekre, a pénzügyi műveletekre, a delokalizált termelésre, az erőforrás- és energiagazdálkodásra, de legfőképpen a foglalkoztatásra."

(...)

Kommentelni a Regnum!-on és itt is lehet.

1 megjegyzés:

Mirjam írta...

Nem mintha túlzottan felzaklatna mikor mit nyilatkoznak a Szentatyáról a világ politológus szakemberei, de azért jó olvasni hogy pozitív visszhangja van az új enciklikának.

A Spe salvi-t nagyon szerettem, remélem hamarosan megjelenik magyarul a Caritas in veritate is.
(A cikknek különösen az utolsó két bekezdése tetszett.)