2008. dec. 31.

Jogosan sörbarát magyar monarchista minden jót kíván.


Az idei év utolsó posztja nem kicsit lesz személyes, de talán nem öncélú. Az én olvasatomban - lehet ellenkezni majd persze - a monarchistához valahogyan passzol a sörivás és azt kísérő ötletelések, emlékezések, beszélgetések egész estés sorozata. Ennek most semmi köze sincsen Aradhoz, mielőtt valaki elégedetten csettintene, hogy ugye megmondtam, rohadt Habsburg-seggnyalók és semmi mások. A képlet akkor világosodott meg előttem, amikor egy SGA-s videót néztem amelyen egy kicsit anakronisztikus ruhába bújt emberek a Goterhaltét énekelték és egymás vállát veregették. Bajtársias, férfias és nagyon bensőséges, közösségi volt mindaz, amit láttam. Időn túlinak tűnt a milliő és az üzenete az egésznek. Igen, tudom; ők osztrákok és a magyar embernek a bor való.

Persze.

De ez biztos? És miért is?!

Nem olyan régen a Felvidéken utazgatva, közel a mostani határhoz egy olyan üveges sört találtam, amelynek a neve "Gemer". Így hívják a szlovákok Gömör vármegyét (Szent István királyunk alapította), és a régi központot adó Gömör települést is. A sör neve is ez lett. Két fajta van belőle, ahogyan dukál. A sörön a címert az egyik legrégibb magyar nemes családtól, a Bebekektől (Ákos nemzetség) kölcsönözte, akiknek a sírját volt szerencsém látni a ma már protestáns templom lovagtermében Pelsőcön. Piros alapon egy ezüst sas. Ez is érdekes önmagában, csakhogy a sörgyártó üzem, ahol a Gömör sört elkezdték készíteni 1334-es alapítású, I. Károly királyunk korából való, igazoltan. (Csak viszonyításképpen a méltán népszerű Stella Artois sör 1366-os alapításra hivatkozik.)

A szlovákok közül nem hiszem, hogy valaki is büszke erre a dologra, de ami jobban bánt, hogy nem hiszem, hogy ezzel a dologgal a magyarok is tisztában volnának és bárki ezzel kérkedne. Én megteszem azonban ezt. A magyar borivó nemzet, legyen. Ha másnak nem, Hamvas Bélának elfogadom ezt, de uraim, ha van majdnem 700 éves sörünk, akkor most hogyan vagyunk ezzel valójában? A magam részéről megerősítést nyertem, hogy ami egy ősi magyar földön lévő helyen jó volt és fenn tudott maradni, ide értve a híresen jól alkalmazkodó Bebekeket is, az nekem is rendben van. Van mire hivatkozni, remélem, nemcsak nekem.

Egészségünkre Barátaim!

Mindenkinek kívánok egy boldogabb, eredményesebb és malasztokkal teljes Új Évet! Váljék valóra minden igaz reményünk!

Addig pedig mulassunk. És emlékezzünk is.

14 megjegyzés:

Parsifal írta...

Kis kiegészítés...

A "Gemer" a vármegye eredetileg német és nem tót elnevezése...

Nem akarok őrültmagyarkodni, de a városi német polgár sörét magyarnak (azaz nemesnek) bemutatni...

A sör "rend alatti" ital volt a magyar nemesség szemében.

Term. máshol a sörfogyasztásnak máshogy alakult ki a kultúrája.

Nálunk kifejezetten polgári volt. A parasztok (még a sváb parasztok is) bort meg pálinkát ittak.

Jómagam is szoktam sörözni, annak is van kultúrált módja (Czelder úr sokat segédkezett e tekintetben nékem), de ezt a kis pontosítást fontosnak tartottam.

A szomorú ebben a történetben az atyafiaink őrültszlovákodása, amikor ezt a városi német sört "ősszlováknak" titulálják a dátum alapján...

Névtelen írta...

:)
De ihatunk Stefflt is, azon legalább kétfejű sas díszeleg! :D

Parsifal írta...

Huhúúú!

Azért a felvidéki német polgárt "leparasztozni" (a svábot ui. a 18. században betelepített német földművesre ill. falusi lakosra értették) elég erős. ;)

Ez kb. olyan mintha egy hajdút, vagy jászt lejobbágyozna valaki. ;)

Egyékbként meg BUÉK! => Bolsevikek Utolsó Évetek Közeleg! (Hogy ez 2009., ki tudja?)

Névtelen írta...

A köztársasági sas egyfejű, a Steffl-sas kétfejű (Doppeladler), a hasán lévő címerpajzson az osztrák piros-fehér-pirossal, de ez már III. Károly óta megesik. :)
Valóban nem a legjobb sör, de a Stellánál azért nem sokkal rosszabb.
Igazi jó söröket az osztrák és bajor kolostorok környékén érdemes keresni. :)
De azt helyi specialitások kíséretéül, helyi vendéglőben jó fogyasztani. :)

Névtelen írta...

Tényleg,érdekelne,hogy a széttaposott csirkének khöm. a kétfejű sasnak mi a históriája,eredete?

Névtelen írta...

:D De ők nem tudják :)

Névtelen írta...

Én csak találgatásokat tudok megosztani ezzel kapcsolatban. Lényegében mindenki összevissza beszél.

1. teória

Peter Diem teóriája

http://peter-diem.at/History/doppeladler.htm

Zsigmond császár vette fel a már korábban is császári szimbólumként megjelenő sast (lásd még: Hohenstaufenek) és bővítette kettőssé. A kettősség szimbolikus jelentése vitatott (lásd: a cikk).

A Habsburgok, mint Zsigmond utódai és eszméinek örökösei / továbbfejlesztői pedig lépésenként tették magukévá a jelképet.

Az elmélet előnye: Hihető és tetszetős.

Az elmélet hátránya: Nem magyaráz meg semmit.

2. teória

Adamik Béla elmélete szóbeli közlése alapján, mely Augustus sasos edényén nyugszik (ma a Kunsthistorisches Museumban van).

http://farm1.static.flickr.com/128/398187597_ee73ecf02a.jpg?v=0

Az elmélet szerint ez a relief adta az ötletet a középkori császárok sasos jelvényére. A kettősség itt is bekavar, mert Adamik Bé szerint az a Bizánc létrejöttekor vált ketté (kétfejű birodalom) és lett a jövendő császárok jelvénye (vagyis Bizánc eleste után a Habsburgok doppeladlerje a bizánci örökség továbbvitelét jelenti).

Az elmélet előnye: Magyarázatot ad a sasra.

Az elmélet hátránya: A bizánci örökség necces, másrészt az oroszok a maguk kettős sasukat tőlük származtatják (III. Róma).

3. teória

Az enyém. Molnár Péter szemináriuma és a józan ész alapján. Ha úgy tetszik; kompromisszum.

Szerintem a római császáreszmény szolgáltatta sasjelvény csak azért élte túl az összeomlást, mert a császárok (értsd: Nagy Károly és utódai) inkább római szenátorok voltak, mint császárok. Ne felejtsük el, hogy a császárok alapvetően Bizánc-ellenesek voltak (kevés kivételtől eltekintve), így a sas nehezen jöhetett Bizáncból (ráadásul pont Bizáncból, ahol még címer se volt?!).
A kettősség viszont fogalmam sincs, honnan jöhet. Én valószínűnek gondolom Zsigmond császár tettét, aki egyszersmind világi és egyházi főséget (autoritast) kívánt magának vindikálni. A schisma megszüntetése mellett a placetum regium jogkreálmány mutatja, hogy potens egy uralkodó volt.


Üdv:

Czelder Orbán

Ui: Ígérem, nem lesz több ilyen gigahosszú komment. :-)

Névtelen írta...

Előbb le kell győznöm a bennem rejlő gonoszt, aki úgy hívnak: Lustaság :-(

De egyszer - ígérem - legyőzöm!

Üdvözlettel:

Czelder Orbán

Névtelen írta...

Tisztelt Hozzászólók!

Több közöm is lévén az előbbiekben elhangzottakhoz, reagálnék.

Engettessék meg nekem először is, hogy megvédjem a Kőbányai sör becsületét, amit manapság divat lábmosóvizként emlegetni. Tessék már megnézni az utóbbi két évben kiadott sörök cimkéjét! Több évben többszörös dijnyertes sör.

Személy szerint vallom, hogy lehet mondani, hogy a magyar borivó nép, de ezt az a tény cáfolja, hogy sokkal előbb fogyasztottunk sört, mint bort! Jófajta felvidéki vérem (a szepesi Tizlándzsások leszármazottja vagyok) révén igen szeretem a sört. Bár nekem a nehéz és édeskés osztrák és német sörök nem izlenek.

Maradjunk csak a jól bevált Kőbányainál, és ne szidjuk divatból!

Névtelen írta...

Ez a full-komcsi megjegyzés azon demagóg elméletek szintjén van, mint amikben azt állitják, hogy az árpád-sávos zászló fasiszta jelkép volna.
Nagyon sajnálom ha igy nem felelek meg a monarchista szintnek, de azt nem nagyon tudom befolyásolni, hogy mi izlik és mi nem.

Ha sörről esik szó, nekem ma is egy korsó csapolt hideg kőbányai jelenik meg lelki szemeim előtt. És hát a sör-kultúra sosem az absztinencia jószomszédságában élt! Egy valamire való sörivó két-három korsónál sosem adja alább!

Névtelen írta...

A Kőbányainál jobb sörként csak a Pilsner Urquell-t ismerem el. Mégegyszer megjegyezném, hogy a minőségi sörként tisztelt nehéz, édes német és osztrák sörök nekem a kanyarba sincsenek.

Még a dán Tuborgot tudnám talán méltatni.

Osztrák sört már csak azért sem iszom mert felmenőim közül jópárat kivégeztek a habsburgok (nálunk azóta kisbetűvel irják)

Szóval mi is várjuk a királyt, de nem biztos, hogy azt amelyikre itt mindenki vár. A Jóisten majd küld nekünk, ha eljön az ideje...

Névtelen írta...

Tisztelt PHJ!

Egyáltalán nem titok, hogy a csépánfalvi Teöke, ősi szepes vármegyei család leszármazottja vagyok.
Családom a "gömör őrök", a "királyi testnek őrizői" közé tartozik.
Nem vonom kétségbe a Lothringen-Habsburg féle leszármazást, viszont elsőbbrendűnek tartom az első Aranybulla iránymutatásait, amelyben egyértelműen megfogalmazódik hogy, ha egy király saját népe ellen tesz, többek között a nemességnek is kötelessége az ellen fellépni.
Igy tettek őseim is 1848-ban. Az emlitett kivégzett ős pedig cs. Teöke Vilmos huszárkapitány.

Csabrendeki írta...

@ PHJ Elnézést, de nem a 17. században vonták vissza a záradékot? I. Lipót alatt?

Névtelen írta...

PHJ írta "És bizony vannak jó magyar sörök is; Dreher pl." de a Dreher az nem magyar sör, csak itt gyártják. Amúgy a sas kétfejűsége pusztán heraldikai okokkal lehet magyarázni. Azért lett az mert így szimetrikusabb mint máshogy. Amúgy nagyon szar ez az oldal, kinek állna érdekében a királyság. Csak néhány futóbolondnak, akik a dávincsikód után szabadon, az Árpád-házi királyok vérvonalát őrzik xD. Hiába állt ezer évig ha elbukott. A királyság intézménye a feudalizmussal együtt idejétmúlt lett.
Változás kell mindenképpen a társadalmi rendben, de az semmi képen se a monarchia.

Amúgy meg jó sör a Kőbányai. De azért remélem a hejnekkent megiszod...